Składniki:
- 250 gram mąki pełnoziarnistej
- 1 opakowanie suszonych drożdży (7gram)
- 3 łyżki drobno posiekanej szałwii
- 1 łyżeczka soli
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki cukru
- 150 ml letniej wody
Czosnek przepuszczamy przez praskę, odkładamy 1/3 do posmarowania bułeczek. W misce mieszamy mąkę z drożdżami, szałwią, solą, cukrem i czosnkiem. Dodajemy wodę i zarabiamy. Ciasto przenosimy na stolnicę i wyrabiamy ok 10 min aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 min, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto zagniatamy i formujemy bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Pieczemy w temperaturze 190 st przez 20-25 min.
Smacznego:)
wspaniałe te bułeczki:)
OdpowiedzUsuńBułeczki wspaniałe i pięknie i pysznie wygladają, porywam jedną ;)
OdpowiedzUsuń