Sangria to hiszpański orzeźwiający napój alkoholowy wywodzący się ze wschodniego wybrzeża Półwyspu Iberyjskiego. Sangria idealnie zaspokaja pragnienie w gorące letnie dni. Słodka i
zimna zaspokoi nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia ;)
Porcja na dwa dzbanki:
- 2 banany
- 3 kiwi
- 2 pomarańcze
- 3 nektarynki
- 1 cytryna
- 1,5 l czerwonego słodkiego wina
Banany i kiwi obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Pomarańcz kroimy w kostkę ok. 2cm x 2cm. Nektarynki i cytryny myjemy i ze skórką kroimy "w ósemki". Wszystko układamy warstwami w dzbanku i zalewamy czerwonym słodkim winem. Warstwy owoców można układać dowolnie. Gotową sangrie należy włożyć do lodówki ponieważ podaję się ją schłodzoną, z kostkami lodu. Można też rozcieńczać ją z gazowana wodą mineralną.
Na zdrowie ! Salud ! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz