27.07.2012

Przepyszna orzeźwiająca sangria


Sangria to hiszpański orzeźwiający napój alkoholowy wywodzący się ze wschodniego wybrzeża Półwyspu Iberyjskiego. Sangria idealnie zaspokaja pragnienie w gorące letnie dni. Słodka i zimna zaspokoi nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia ;)

Porcja na dwa dzbanki:
  • 2 banany
  • 3 kiwi
  • 2 pomarańcze
  • 3 nektarynki
  • 1 cytryna
  • 1,5 l czerwonego słodkiego wina
Banany i kiwi obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Pomarańcz  kroimy w kostkę ok. 2cm x 2cm. Nektarynki i cytryny myjemy i ze skórką kroimy "w ósemki". Wszystko układamy warstwami w dzbanku i zalewamy czerwonym słodkim winem. Warstwy owoców można układać dowolnie. Gotową sangrie należy włożyć do lodówki ponieważ podaję się ją schłodzoną,  z kostkami lodu. Można też rozcieńczać ją z gazowana wodą mineralną.
 


Na zdrowie ! Salud ! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz