20.06.2012

Ciasto z wiśniami i kokosową kruszonką



Sezon na wiśnie jeszcze się nie rozpoczął ale już teraz proponuję pyszne i proste ciasto z wiśniami i delikatną kokosową kruszonką. Polecam! 

Kruche ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 250 gram margaryny
  • 4 jajka (3 żółtka + 1 całe)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2 - 3 łyżki śmietany 
Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy resztę  składników i szybko zagniatamy ciasto. Blachę o wymiarach ok 36 x 20 wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy rozwałkowane ciasto. 

Masa wiśniowa:
  • 1 kg wiśni
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 budyń śmietankowy
Wiśnie drylujemy, wsypujemy do garnka, dodajemy cukier i wodę- całość należy zagotować (gotujemy tylko kilka sekund i odstawiamy). Wiśnie odcedzamy a z soku gotujemy budyń wg przepisu.

Przestudzone wiśnie wykładamy na ciasto, posypujemy lekko mąka kartoflaną i wylewamy gorący budyń. Pieczemy w temperaturze 175 st ok 45 godziny. W tym czasie robimy kruszonkę i pianę z białek.

Piana z białek:
  • 3 białka
  • 4 łyżki cukru pudru
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy jeszcze chwilę. 

Kruszonka:
  • 200 gram kokosu
  • 100 gram masła
  • 2 garście cukru

Wszystkie składniki rozdrabniamy palcami na kruszonkę. 

Kiedy ciasto jest już gotowe wyciągamy z piekarnika, wykładamy pianę i posypujemy kruszonką. Wstawiamy jeszcze na ok 15 minut do piekarnika aż kruszonka się zarumieni i gotowe!

Smacznego:)




8 komentarzy:

  1. To ciasto jest rewelacyjne! zrobiłam raz i zrobię jeszcze w przyszłości, SZCZERZE POLECAM!!

    OdpowiedzUsuń
  2. cisto jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  3. Budyń gotujemy tylko na soku z wiśni czy na mleku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko z soku z wiśni. Gdyby soku było za mało można dolać wody, jeśli za dużo należy odlać tyle żeby pozostało 500 ml

      Usuń
  4. Fajne ciacho,upiekłam, spróbowałam i czuję że na stałe zagości w moim repertuarze kulinarnym. Polecam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis! Super ciasto :) robiłam już dwa razy bo jak zrobiłam pierwszy raz to od razu żółtko zjedzone :) i za każdym razem wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis super ciasto :)) robiłam już dwa razy idę robić dość często :)) ciekawe też jakby smakowało z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń