Sezon na wiśnie jeszcze się nie rozpoczął ale już teraz proponuję pyszne i proste ciasto z wiśniami i delikatną kokosową kruszonką. Polecam!
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 250 gram margaryny
- 4 jajka (3 żółtka + 1 całe)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2 - 3 łyżki śmietany
Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Blachę o wymiarach ok 36 x 20 wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy rozwałkowane ciasto.
Masa wiśniowa:
- 1 kg wiśni
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1 budyń śmietankowy
Wiśnie drylujemy, wsypujemy do garnka, dodajemy cukier i wodę- całość należy zagotować (gotujemy tylko kilka sekund i odstawiamy). Wiśnie odcedzamy a z soku gotujemy budyń wg przepisu.
Przestudzone wiśnie wykładamy na ciasto, posypujemy lekko mąka kartoflaną i wylewamy gorący budyń. Pieczemy w temperaturze 175 st ok 45 godziny. W tym czasie robimy kruszonkę i pianę z białek.
Piana z białek:
- 3 białka
- 4 łyżki cukru pudru
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy jeszcze chwilę.
Kruszonka:
- 200 gram kokosu
- 100 gram masła
- 2 garście cukru
Wszystkie składniki rozdrabniamy palcami na kruszonkę.
Kiedy ciasto jest już gotowe wyciągamy z piekarnika, wykładamy pianę i posypujemy kruszonką. Wstawiamy jeszcze na ok 15 minut do piekarnika aż kruszonka się zarumieni i gotowe!
Smacznego:)
To ciasto jest rewelacyjne! zrobiłam raz i zrobię jeszcze w przyszłości, SZCZERZE POLECAM!!
OdpowiedzUsuńciasto super ! :)
OdpowiedzUsuńcisto jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu
OdpowiedzUsuńBudyń gotujemy tylko na soku z wiśni czy na mleku?
OdpowiedzUsuńTylko z soku z wiśni. Gdyby soku było za mało można dolać wody, jeśli za dużo należy odlać tyle żeby pozostało 500 ml
UsuńFajne ciacho,upiekłam, spróbowałam i czuję że na stałe zagości w moim repertuarze kulinarnym. Polecam gorąco.
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Super ciasto :) robiłam już dwa razy bo jak zrobiłam pierwszy raz to od razu żółtko zjedzone :) i za każdym razem wyszedł :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis super ciasto :)) robiłam już dwa razy idę robić dość często :)) ciekawe też jakby smakowało z jagodami :)
OdpowiedzUsuń