Spód:
- 220 gram herbatników
- 4 łyżki masła
Herbatniki drobno kruszymy, przesypujemy do miski i dokładnie mieszamy z roztopionym masłem. Przekładamy do płaskiego naczynia żaroodpornego o średnicy ok 24 cm i dociskamy do dna i boków.
Krem:
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 600 ml mleka czekoladowego (może być zwykłe)
- 100 gram gorzkiej czekolady
Żółtka ucieramy z cukrem i mąką na puszystą masę. Mleko podgrzewamy w garnku z grubym dnem, doprowadzamy prawie do wrzenia i zdejmujemy z ognia, następnie gorące dolewamy powoli do masy z żółtek cały czas mieszając. Dodajemy stopioną czekoladę i dokładnie mieszamy. Krem będzie miał konsystencję budyniu. Wykładamy na spód z herbatników.
Beza:
Wyglądało obiecująco i tak smakowało !!! Przestrzegałam przepisu i wyszło rewelacyjnie !!!
OdpowiedzUsuńa dlaczego mi wyszedł ten "krem" taki płynny jakby samo mleko tam było? nie za dużo tego mleka jest w przepisie (600ml)??
OdpowiedzUsuńIlość mleka jest ok. Jeżeli użyłaś mąki ziemniaczanej to konsystencja powinna być jak budyniu. Pozdrawiam
UsuńMi też wyszła ta masa bardzo płynna,spanikowałam i nie wiedziałam co zrobić,ale położyłam miskę na garnek z gotującą wodą i mieszałam aż zgęstniała. W ten sposób uratowałam moją masę bo była baaardzo rzadka,teraz ciasto jest w piekarniku,dam znać jak wyszło ;)
OdpowiedzUsuń