27.02.2021

Sos serowy do nachosów i krakersów

Dzisiaj przedstawiam przepis na sos serowy, który powstał jako próba odtworzenia pysznego gotowego sosu, który kupiłam kiedyś w Niemczech. I uwierzcie udało mi się niemal idealnie odtworzyć jego smak. Przepis jest prosty, szybki, a jednocześnie jest ciekawym urozmaiceniem przekąsek na imprezy. Polecam :)

Składniki:

  • 300 gram serka topionego śmietankowego
  • 150 gram sera żółtego w kawałku (najlepiej cheddar)
  • pół szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/2 papryki ostrej mielonej
  • sól
  • pieprz

Serki topione, starty ser żółty i przyprawy przekładamy do rondelka, dolewamy mleko i na małym ogniu powoli roztapiamy wszystko, cały czas delikatnie mieszając. Jeżeli uznamy, że nasz sos jest zbyt gęsty śmiało możemy dodać więcej mleka.

Roztopione serki doprawiamy do smaku, w zależności jakie smaki nam odpowiadają.

Gotowy sos przelewamy do miseczki i schładzamy. Podajemy z nachosami, krakersami, chipsami, a nawet paluszkami. 

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz