Kolejny przepis na wspaniałą wędlinę domową. Ostatnio królował schab, a tym razem padło na szynkę wieprzową. Zalet domowej wędliny chyba nie muszę przedstawiać, bo każdy kto raz spróbuje zrobić ją w domu będzie robił ją częściej.
Składniki:
- 1,2 kg szynki wieprzowej, surowej
- 2 łyżeczki soli do peklowania
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka pieprzu
- pół łyżeczki pieprzy cayenne
- 1 łyżka oleju
Mięso myjemy, delikatnie osuszamy ręcznikiem kuchennym i przekładamy do miski. Za pomocą długiej wykałaczki nakłuwamy szynkę w kilkunastu miejscach. W moździerzu zgniatamy na kawałeczki liście laurowe, ziele angielskie i dodajemy do mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do miski z szynką dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Całość mocno wcieramy w mięso i odstawiamy do lodówki na 48h (po upływie 24 h mięso ponownie nacieramy i obracamy).
Po tym czasie szynkę przekładamy do woreczka. Tak przygotowaną szynkę wkładamy w worku do szynkowara, dociskamy sprężyną i zamykamy.
Szynkowar wstawiamy do wysokiego garnka, zalewamy wodą minimum do wysokości mięsa i wstawiamy na kuchence, na małym palniku. Nie możemy doprowadzić do tego, żeby woda się zagotowała, ma mieć temperaturę około 80-85 stopni Celsjusza. Kiedy już ustabilizujemy wodę, termometr przekładamy do szynkowaru wbijając go w mięso. Po około 2 h mięso uzyska temperaturę 80 stopni i wtedy ściągamy go z kuchenki.
Szynkowar wyciągamy z garnka studzimy zimną wodą i kiedy wystygnie przekładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Gotową wędlinę wyciągamy z worka i możemy ją kroić i zajadać :)
Polecam !! Domowa wędlina jest najlepsza :)
Smacznego !!!
Ależ pięknie to wszystko wygląda na zdjęciach. Z pewnością też jest smaczne. Będę musiała trochę takich wyrobów przygotować na święta. Oczywiście nie obędzie się też bez produktów z oferty Karol-Zakłady Mięsne. Mają naprawdę wspaniały wybór wędlin.
OdpowiedzUsuń