26.04.2020

Zupa włosko-meksykańska


Było już spaghetti z cukinii, pizza zawijana czas na kolejne mieszanie i kulinarne dziwactwa. Zupa włosko-meksykańska, czyli obiad z tego co było akurat było pod ręką. A najlepsze w tym wszystkim jest to, że do przygotowania tego sycącego dania wystarczy nam jeden garnek ! Pyszny obiad i mało zmywania ! Obiad idealny ;)

Składniki:
  • 250 gram makaronu suchego
  • pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 cebula czerwona
  • puszka kukurydzy
  • puszka białej fasoli
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżka płynnego miodu
  • płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki przyprawy kebbab-gyros
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 litry wody (może być potrzebne więcej w zależności ile wody nam wciągnie makaron)
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Dorzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, a po 5 minutach dolewamy wodę. Dodajemy makaron i gotujemy kolejne 10 minut. Po tym czasie dorzucamy odsączoną kukurydzę oraz fasolę, a także przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy, aż makaron zmięknie. Doprawiamy do smaku swoimi ulubionymi przyprawami. Serwujemy na gorąco.

Smaczengo !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz