6.03.2018

Miękkie bułki pszenne z sezamem



Dzisiaj proponuję pyszne bułeczki. W końcu mam patent na idealne bułki, które są miękkie i jednocześnie mają chrupiącą skórkę. Temperatura pieczenia działa tu cuda. Takie bułeczki idealnie nadadzą się na domowe hamburgery. Polecam gorąco !

Co potrzebujemy:
  • 400 gram mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 10 gram drożdży świeżych 
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mleka
  • 4 łyżki sezamu
Mąkę przesiewamy i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy rękami polanymi odrobiną oleju. Ciasto jest luźne, ale dzięki temu bułeczki są puszyste i wilgotne. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie  ponownie smarujemy dłonie olejem i formujemy bułeczki. Odstawiamy je do wyrośnięcia, smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Po pół godziny wstawiamy bułki do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Pieczemy tak 5 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy około 9 minut. Na ostatnią minutę włączamy opcję grillowania, dzięki czemu bułeczki będą wilgotne w środku, a skórka chrupiąca.

Smacznego!!!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz