Dzisiaj proponuję pyszne bułeczki. W końcu mam patent na idealne bułki, które są miękkie i jednocześnie mają chrupiącą skórkę. Temperatura pieczenia działa tu cuda. Takie bułeczki idealnie nadadzą się na domowe hamburgery. Polecam gorąco !
Co potrzebujemy:
- 400 gram mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 100 ml wody
- 10 gram drożdży świeżych
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mleka
- 4 łyżki sezamu
Mąkę przesiewamy i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy rękami polanymi odrobiną oleju. Ciasto jest luźne, ale dzięki temu bułeczki są puszyste i wilgotne. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ponownie smarujemy dłonie olejem i formujemy bułeczki. Odstawiamy je do wyrośnięcia, smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Po pół godziny wstawiamy bułki do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Pieczemy tak 5 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy około 9 minut. Na ostatnią minutę włączamy opcję grillowania, dzięki czemu bułeczki będą wilgotne w środku, a skórka chrupiąca.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz