08.01.2018

Filet z indyka w sosie pieczarkowym z jarmużem


Propozycja na super smaczny obiad. Podana porcja wystarczyła mi na bardzo, bardzo, bardzo sycący obiad dla dwóch dorosłych osób na dwa dni. Polecam wypróbować !!


Co potrzebujemy:
  • 800 gram fileta z piersi indyka
  • 500 gram pieczarek
  • 250 gram jarmużu
  • 2 duże cebule
  • pęczek pietruszki
  • domowej roboty vegeta
  • łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • pieprz cayenne ok 1/2 łyżeczki (więcej lub mniej w zależności od upodobań)
  • łyżka mąki
  • woda
Filet płukamy, jeżeli nie jest pokrojony, kroimy go w cienkie plastry. Do mięsa dodajemy pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki i pokrojoną w półplasterki cebulę. Zalewamy szklanką wody, dodajemy vegetę i dusimy pod przykryciem około pół godziny. Po tym czasie dodajemy jarmuż i dusimy kilka minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku. Jeżeli sos jest za rzadki, zagęszczamy go łyżką mąki rozrobioną w odrobinie wody. Idealnie smakuje z ryżem ugotowanym w wodzie z dodatkiem kurkumy lub ryżem brązowy. 

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz