05.11.2017

Deser cytrynowy z dżemem wiśniowym




Przyjemni, lekki deser, z domowym dżemem. Chyba nikt się nie oprze takiemu dodatkowi do popołudniowej kawy. Podana porcja wystarczyła mi na 6 widocznych na zdjęciach pucharków.

Co potrzebujemy:
  • 600 gram serka homogenizowanego
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku!)
  • słoik dżemu wiśniowego
  • 1 opakowanie herbatników (lub więcej)
  • 1 galaretka cytrynowa.
Galaretkę rozpuszczamy w niepełnej zalecanej porcji wody, żeby była twardsza. Jeżeli galaretka jest na 500 ml wody dajemy tylko 400 ml. Herbatniki kruszymy i wsypujemy do pucharków, przykrywamy dżemem wiśniowym. Żelatynę rozprowadzamy z mlekiem do momentu kiedy całkowicie się rozpuści. W misce mieszamy serek homogenizowany z cukrem pudrem sokiem s jednej cytryny i otartą skórką. Dodajemy lekko tężejącą żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na dżem wiśniowy. Wstawiamy do lodówki. Kiedy galaretka zastygnie kroimy ją drobno i posypujemy po wierzchu deseru. Serwujemy schłodzone. Fajnie pasują do tego deseru ciasteczka biszkoptowe, na które przepis postaram się dodać jutro !

Smacznego !!!

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz