Niesamowicie aromatyczne bułeczki z dużą ilością czosnku i ziół prowansalskich. Bardzo szybkie w przygotowaniu. Polecam:)
Składniki:
- 260 g mąki pszennej
- 50 g miękkiego masła
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagniatamy tworząc elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok 1,5- 2 cm. Szklanką wycinamy krążki (8- 12 krążków w zależności od średnicy szklanki ) i układamy na podsypanej mąką blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 225 stopni przez ok 15 minut aż bułeczki wyrosną i ładnie się zarumienią.
Smacznego:)
Smacznego:)
Lubię takie wypieki :)
OdpowiedzUsuńW słonym wydaniu scones jeszcze nie widziałam :) Muszą być smaczne!
OdpowiedzUsuńLubię te bułeczki. Do tego są szybkie i łatwe w przygotowaniu :) Same zalety :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne i łatwe, właśnie upiekłam :)
OdpowiedzUsuń