10.02.2014

Ciasto Wenus





Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Spód blaszki o wymiarach ok 27 x 37 wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Przesiane mąki i proszek do pieczenia mieszamy razem i dodajemy do ciasta mieszając na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy na blaszkę. Pieczemy w 160 st ok 35 min (do tzw. suchego patyczka). Studzimy w uchylonym piekarniku. Po wystygnięciu biszkopt dzielimy na dwie części. 

Składniki na krem:
  • 500 ml śmietany 30- 36%
  • 1 opakowanie "Śnieżki"
  • 400 g tłustego sera białego, zmielonego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 3 łyżki cukru
Ponadto:
  • 1 mały słoiczek dżemu brzoskwiniowego
2 galaretki dokładnie rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, studzimy. Ser miksujemy z cukrem, dodajemy zimną ale niezastygniętą galaretkę i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy Śnieżkę. Obie masy łączymy ze sobą i przekładamy na biszkopt. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Wierzch smarujemy dżemem brzoskwiniowym i posypujemy smażonymi wiórkami kokosowymi z poniższego przepisu. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż stężeje. 

Smażone wiórki kokosowe
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 3 łyżki cukru
  • 60 g  masła
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier, kokos i smażymy aż kokos zarumieni się na złoto. 


Smacznego:)




3 komentarze:

  1. Ślicznie wygląda, musi być cudownie leciutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm,pysznie się prezentuje a dodatek kokosu pewnie sprawia ,że jest obłędne..:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A co można dać zamiast kokosu na wierzch?

    OdpowiedzUsuń