22.11.2013

Torcik marchewkowy z kremem mascarpone


Bardzo polubiłam ciasto marchewkowe z dodatkiem przypraw korzennych. Stały się dla mnie symbolem jesieni podobnie jak szarlotki. Polecam wypróbować przepis. Ciasto wychodzi wilgotne i nie bardzo słodkie. Dla mnie rewelacja :)

Ciasto marchewkowe:
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka drobno startej i odciśniętej marchewki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej
Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich mleko, olej i marchewkę. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem, przyprawą korzenną, sodą. Następnie wszystkie składniki mokre łączmy ze składnikami suchymi. Wszystko przelewamy do tortownicy o średnicy 16 cm i pieczemy w 200 stopniach około 35-40 minut do tak zwanego "suchego patyczka". Po ostygnięciu przecinamy na dwie części i przekładamy kremem mascarpone.

Krem mascarpone:
  • 250 gram sera mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudry ( lub inną ilość w zależności czy lubimy bardzo słodkie czy też nie)
Mascarpone  miksujemy z cukrem, ale robimy to bardzo szybko żeby z serka nie zrobiło nam się "masło".

Smacznego!

1 komentarz: