18.11.2013

Jesienny krem jarzynowy z imbirem


Prosta zupa, ale wyjątkowo rozgrzewająca dzięki czemu doskonale posmakuje w chłodne jesienne popołudnia.
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 średniego selera
  • malutki por
  • 1/2 kalarepy
  • kilka różyczek kalafiora
  • 2 małe ziemniaczki
  • 3 łyżki startego korzenia imbiru
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczka chilli
  • 3 litry wody
  • 2 skrzydełka lub inne mięso
  • opcjonalnie śmietana
Skrzydełka dobrze myjemy w stawiamy na ogniu w 3 litrach wody. Zagotowujemy.  W tak zwanym między czasie obieramy wszystkie jarzyny i ścieramy je na tarce. Kalafior i ziemniaki kroimy w kostkę. Dodajemy starty imbir i chilli. Gotujemy do miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Po zagotowaniu wyciągamy skrzydełka, a zupę miksujemy. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz