Prosta zupa, ale wyjątkowo rozgrzewająca dzięki czemu doskonale posmakuje w chłodne jesienne popołudnia.
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 średniego selera
- malutki por
- 1/2 kalarepy
- kilka różyczek kalafiora
- 2 małe ziemniaczki
- 3 łyżki startego korzenia imbiru
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczka chilli
- 3 litry wody
- 2 skrzydełka lub inne mięso
- opcjonalnie śmietana
Skrzydełka dobrze myjemy w stawiamy na ogniu w 3 litrach wody. Zagotowujemy. W tak zwanym między czasie obieramy wszystkie jarzyny i ścieramy je na tarce. Kalafior i ziemniaki kroimy w kostkę. Dodajemy starty imbir i chilli. Gotujemy do miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Po zagotowaniu wyciągamy skrzydełka, a zupę miksujemy. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz