Biszkopt:
- 8 jajek
- 8 łyżek mąki
- 7 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3-4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie ciastek typy delicje z galaretką truskawkową
Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Białka
oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier,
nadal ubijając. Dodajemy po kolei żółtka i ubijamy. Mąki przesiewamy,
dodajemy proszek i mieszamy. Wsypujemy do ciasta, delikatnie mieszając
łyżką lub miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do
blaszki i pieczemy w temperaturze 180 st ok 20 min (do tzw. suchego
patyczka). Wystudzony biszkopt dzielimy na dwie części.
Wkładka kokosowa:
- 6 białek
- 6 łyżek cukru
- 150-200 gram kokosu
Krem kawowy:
- 500 gram mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki
- 7 łyżek cukru pudru
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 3 łyżeczkach wody
- śmietan - fix (odpowiednia ilość do śmietany)
Układamy warstwami:
- biszkopt
- krem kawowy
- wkładka kokosowa
- krem kawowy
- biszkopt
Ciasto wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Kawa i kokos? Ciekawe połączenie, musiało smakować pysznie :)
OdpowiedzUsuń