15.11.2013

Ciasto kawowo-kokosowe

Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 8 łyżek mąki
  • 7 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3-4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie ciastek typy delicje z galaretką truskawkową
Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, nadal ubijając. Dodajemy po kolei żółtka i ubijamy. Mąki przesiewamy, dodajemy proszek i mieszamy. Wsypujemy do ciasta, delikatnie mieszając łyżką lub miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy w temperaturze 180 st ok 20 min (do tzw. suchego patyczka). Wystudzony biszkopt dzielimy na dwie części.
Wkładka kokosowa:
  • 6 białek
  • 6 łyżek cukru
  • 150-200 gram kokosu
Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i kokos. Suszymy w piekarniku około 30 minut w temperaturze  150 stopni.

Krem kawowy:
  • 500 gram mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 7 łyżek cukru  pudru
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 3 łyżeczkach wody
  • śmietan - fix (odpowiednia ilość do śmietany)
Śmietanę ubijamy. Dodajemy cukier puder i śmietaan- fix. Wlewamy kawę, dodajemy mascarpone i mieszamy wszystko dokładnie ale, delikatnie i niezbyt długo.

Układamy warstwami:
  • biszkopt
  • krem kawowy
  • wkładka kokosowa
  • krem kawowy
  • biszkopt
Smacznego !

2 komentarze:

  1. Ciasto wygląda obłędnie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kawa i kokos? Ciekawe połączenie, musiało smakować pysznie :)

    OdpowiedzUsuń