02.09.2013

Prosta tarta śliwkowo-ananasowa



Ciasto:
  • 220 gram mąki
  • 50 gram cukru pudru
  • 140 gram zimnego masła
  • 1 jajko
Nadzienie:
  • puszka ananasów
  • 6 łyżek powideł śliwkowych (najlepiej węgierkowe)

Mąkę siekamy z cukrem i masłem. Dodajemy jajko i szybko zarabiamy ciasto. Wyrobione ciasto schładzamy ok 30 min w lodówce. Następnie 3/4 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim foremkę. Ciasto smarujemy powidłami, a na nich układamy odsączone z soku plastry ananasa. Całość przykrywamy resztą ciasta, z której robimy szachownice. Wszystko zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut lub więcej w zależności od tego czy ciasto będzie upieczone czy nie ;)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz