Gulasz ten powstał jako wspomnienie wakacji na Węgrzech. Węgry to cudowny kraj i przepyszna paprykowi-pomidorowa kuchnia :)
Kluski:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/4 szklanki wody
Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy.
Gulasz:
- 1 kg mięsa gulaszowego (karkówka, łopatka, mięso od szynki, zależy co lubimy)
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka ostra
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 łyżka ostrej pasty gulaszowej
- 2 łyżki ostrej pasty paprykowej
- 3 średnie ziemniaki
- 1 puszka pomidorów
- sól
- pieprz
- 70 gram margaryny
Umyte i pokrojone w kostkę (1,5x1,5) podsmażamy na tłuszczu i dodajemy pokrojoną w ćwierć pierścienie cebulę. Podsmażone mięso zalewamy 1 litrem wody i dusimy pod przykryciem około godzinę. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a także pokrojoną w paseczki paprykę. Dusimy kolejne 45 minut. Następnie doprawiamy pastami, solą i pieprzem. Po dwóch godzinach jeżeli mięso jest miękki dodajemy małe kluseczki z w/w ciasta (najlepiej formować je łyżeczką) i gotujemy przez 10 minut. Gotowe. Gulasz najlepiej smakuje z pszennym pieczywem.
Smacznego!
taki gulasz + knedle... mniam!
OdpowiedzUsuńdziś ostatni dzień kulinarnego rozdania- serdecznie zapraszam!
www.cookplease.blogspot.com