21.08.2013

Tradycyjny gulasz węgierski


Gulasz ten powstał jako wspomnienie wakacji na Węgrzech. Węgry to cudowny kraj i przepyszna paprykowi-pomidorowa kuchnia :)

Kluski:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki wody
Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy.

Gulasz:
  • 1 kg mięsa gulaszowego (karkówka, łopatka, mięso od szynki, zależy co lubimy)
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka ostra
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 łyżka ostrej pasty gulaszowej
  • 2 łyżki ostrej pasty paprykowej
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 puszka pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • 70 gram margaryny
Umyte i pokrojone w kostkę (1,5x1,5) podsmażamy na tłuszczu i dodajemy pokrojoną w ćwierć pierścienie cebulę. Podsmażone mięso zalewamy 1 litrem wody i dusimy pod przykryciem około godzinę. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a także pokrojoną w paseczki paprykę. Dusimy kolejne 45 minut. Następnie doprawiamy pastami, solą i pieprzem. Po dwóch godzinach jeżeli mięso jest miękki dodajemy małe kluseczki z w/w ciasta (najlepiej formować je łyżeczką) i gotujemy przez 10 minut. Gotowe. Gulasz najlepiej smakuje z pszennym pieczywem.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. taki gulasz + knedle... mniam!

    dziś ostatni dzień kulinarnego rozdania- serdecznie zapraszam!
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń