Muffinki z obłędnym kremem z jagód i mascarpone o lekkiej i kremowej konsystencji. Idealny do dekoracji babeczek. Wykonując krem inspirowałam się przepisem na babeczki z kremem porzeczkowym z Moich Wypieków. Polecam:)
Składniki na muffinki:
Składniki suche:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki mokre:
- 200 ml mleka
- 50 ml oleju
- 50 ml soku z cytryny
- 1 jajko
Krem jagodowy:
- 250 g mascarpone
- 200 g jagód
- 1/3 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 40 ml gorącej wody
Jagody miksujemy dodajemy cukier, podgrzewamy mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści. Przecedzamy przez sito. Żelatyną rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy do masy jagodowej i dokładnie mieszamy. Masę schładzamy w lodówce cała noc. Następnego dnia miksujemy mascarpone z masą jagodową na gładki krem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką do dekoracji (użyłam Wilton 1M) i dekorujemy ostudzone muffinki.
Smacznego:)
Jak piękne wyglądają schrupałabym :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na muffinki z borówkami ...
Boskie te muffinki:) Chętnie skosztujemy!:)
OdpowiedzUsuńfenomenalne kolory, apetyt podkręcają na te muffinki!
OdpowiedzUsuń