10.08.2013

Muffinki z kremem jagodowym



Muffinki z obłędnym kremem z jagód i mascarpone o lekkiej i kremowej konsystencji. Idealny do dekoracji babeczek. Wykonując krem inspirowałam się przepisem na babeczki z kremem porzeczkowym z Moich Wypieków. Polecam:) 

Składniki na muffinki:

Składniki suche:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki mokre:
  • 200 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 50 ml soku z cytryny
  • 1 jajko 
W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Łączymy zawartość obu misek, mieszając łyżką niezbyt dokładnie. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 25- 30 minut (do tzw. suchego patyczka).

Krem jagodowy:
  • 250 g mascarpone
  • 200 g jagód
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 40 ml gorącej wody
Jagody miksujemy dodajemy cukier, podgrzewamy mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści. Przecedzamy przez sito. Żelatyną rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy do masy jagodowej i dokładnie mieszamy.  Masę schładzamy w lodówce cała noc. Następnego dnia miksujemy mascarpone z masą jagodową na gładki krem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką do dekoracji (użyłam Wilton 1M) i dekorujemy ostudzone muffinki. 

Smacznego:)




3 komentarze:

  1. Jak piękne wyglądają schrupałabym :)
    Zapraszam do mnie na muffinki z borówkami ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Boskie te muffinki:) Chętnie skosztujemy!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. fenomenalne kolory, apetyt podkręcają na te muffinki!

    OdpowiedzUsuń