30.07.2013

Semifreddo borówkowe



Pyszny i prosty deser lodowy bez użycia maszynki do lodów. Powinien być na wpół zamrożony dlatego po wyjęciu z zamrażalki należy odczekać kilka minut aż zmięknie. Polecam:)

Składniki:
  • 300 g borówki amerykańskiej
  • 80 g cukru
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Keksówkę lub małą tortownicę wykładamy przezroczystą folią spożywczą. Borówki miksujemy. Jajko i żółtka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę. Kremówkę ubijamy na sztywno. Do jajek z cukrem dodajemy kremówkę, zmiksowane borówki i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do keksówki wyłożonej folią. Przykrywamy folią i wkładamy do zamrażalki na kilka godzin lub na całą noc. Przed podaniem wyciągamy z zamrażarki kilka minut wcześniej aż deser lekko zmięknie. 

Smacznego:)






2 komentarze:

  1. Semifreddo lubię nawet bardziej niż lody, ta kremowa konsystencja.... musze spróbowac borówkowego!

    OdpowiedzUsuń