Pyszny i prosty deser lodowy bez użycia maszynki do lodów. Powinien być na wpół zamrożony dlatego po wyjęciu z zamrażalki należy odczekać kilka minut aż zmięknie. Polecam:)
Składniki:
- 300 g borówki amerykańskiej
- 80 g cukru
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Keksówkę lub małą tortownicę wykładamy przezroczystą folią spożywczą. Borówki miksujemy. Jajko i żółtka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę. Kremówkę ubijamy na sztywno. Do jajek z cukrem dodajemy kremówkę, zmiksowane borówki i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do keksówki wyłożonej folią. Przykrywamy folią i wkładamy do zamrażalki na kilka godzin lub na całą noc. Przed podaniem wyciągamy z zamrażarki kilka minut wcześniej aż deser lekko zmięknie.
Semifreddo lubię nawet bardziej niż lody, ta kremowa konsystencja.... musze spróbowac borówkowego!
OdpowiedzUsuńTo musiało być pyszne!
OdpowiedzUsuń