07.07.2013

Tarta z pomidorami, mozzarellą i łososiem



Składniki:
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1- 2 pomidory
  • ok 200 g sera mozzarella
  • 2 jajka
  • 50 ml śmietany 30%
  • sól
  • pieprz
  • kilka listków świeżej bazylia i oregano
  • gotowe ciasto francuskie (ok 270 g)
Formę do tarty o średnicy ok 26- 28 cm wykładamy rozwałkowanym ciastem francuskim i dociskamy do dna i boków. Pomidory parzymy, ściągamy skórkę i kroimy w plasterki. Śmietankę dokładnie mieszamy z jajkami i doprawiamy solą i pieprzem. Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki. Masę jajeczną wylewamy na ciasto. Na wierzchu układamy na przemian plasterki pomidora, mozzarelli i kawałki łososia. Posypujemy świeżym oregano i bazylią. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30- 35 minut, aż ciasto się zarumieni a masa jajeczna zetnie.

Smacznego:)





2 komentarze:

  1. Robiłam podobną tartę, tylko bez łososia, a za to z rukolą. Twoja wersja musi być równie smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowałam przepis i na pewno jeszcze nie raz powtórzę to danie. Szybko, łatwo i co najważniejsze smacznie. Dziś wypróbuję kolejny Wasz przepis - ciasto z malinami.

    OdpowiedzUsuń