12.07.2013

Szybki "gnieciuch" z truskawkami


  • 220 gram mąki
  • 170 gram jogurtu truskawkowego
  • 100 gram cukru
  • 1 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 50 gram roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 gram truskawek
Jajka miksujemy mikserem, dodajemy kolejno jogurt, masło i ekstrakt z wanilii. Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Składniki suche dodajemy do mokrych cały czas miksując. Gotową masę przelewamy do foremki "keksówki",a na wierzch układamy truskawki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut (do tzw."suchego patyczka"). Czasem tzreba dopiec dłużej, żeby nie wyszedł nam zakalec :)

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Właśnie takie ciasto uwielbiam :)
    Zapraszam do mnie na ciasto z porzeczkami

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne, szybkie ciasto i na pewno pyszne.
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń