4.07.2013

Sałatka z gruszką i awokado


Składniki:
  • 1 sałata lodowa (możemy też użyć rukoli, roszponki lub innej ulubionej zielonej sałaty)
  • 2 gruszki
  • 2 awokado
  • 1 duży ogórek 
  • kiść zielonego winogrona
  • 1 mały słoiczek zielonych oliwek odsączonych z zalewy
Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki. Awokado obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy w paski. Gruszki kroimy w kostkę. Winogrono przekrawamy na pół. Ogórka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy.

Sos winegret:
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Składniki sosu mieszamy ze sobą i polewamy sałatkę.

Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz