Pyszny letni obiad. Słodkie pierożki z jagodami, najlepsze podane ze śmietaną i cukrem. Polecam:)
Ciasto:
- 500 g mąki
- 200 ml gorącej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 1 płaska łyżeczka soli
Ponadto:
- ok 500 g jagód
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki cukru
Jagody mieszamy delikatnie z cukrem i mąką.
Wykonanie ciasta:
Do mąki dodajemy sól, jajko i masło. Stopniowo dodajemy wodę, wyrabiając miękkie elastyczne ciasto. Ciasto cienko rozwałkowujemy, podsypując stolnicę mąką. Szklanką wycinamy koła, na każde nakładamy ok 1 łyżeczkę jagód i dokładnie zlepiamy brzegi. Wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy partiami (ok 3 min). Gotowe pierożki możemy podać z kwaśną śmietaną 18% wymieszaną z cukrem (najlepiej brązowym) lub posypane cukrem i polane roztopionym masłem.
Smacznego:)
Niesamowite jest to, że co człowiek, to inny przepis na ciasto do pierogów :) Uwielbiam takie pierogi. Dwie rzeczy najmocniej kojarzą mi się z dzieciństwem takie właśnie pierogi i knedle ze śliwkami!
OdpowiedzUsuńW tym sezonie jeszcze nie miałam okazji spróbować
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na knedle z truskawkami
Uwielbiam pierogi z jagodami. Narobiłaś mi smaku i teraz to już muszę się za nie zabrać w końcu !
OdpowiedzUsuń