10.07.2013

Pierogi z jagodami



Pyszny letni obiad. Słodkie pierożki z jagodami, najlepsze podane ze śmietaną i cukrem. Polecam:)

Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 200 ml gorącej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
Ponadto:
  • ok 500 g jagód
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki cukru
Jagody mieszamy delikatnie z cukrem i mąką.

Wykonanie ciasta:
Do mąki dodajemy sól, jajko i masło. Stopniowo dodajemy wodę, wyrabiając miękkie elastyczne ciasto. Ciasto cienko rozwałkowujemy, podsypując stolnicę mąką. Szklanką wycinamy koła, na każde nakładamy ok 1 łyżeczkę jagód i dokładnie zlepiamy brzegi. Wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy partiami (ok 3 min). Gotowe pierożki możemy podać z kwaśną śmietaną 18% wymieszaną z cukrem (najlepiej brązowym) lub posypane cukrem i polane roztopionym masłem.

Smacznego:)



3 komentarze:

  1. Niesamowite jest to, że co człowiek, to inny przepis na ciasto do pierogów :) Uwielbiam takie pierogi. Dwie rzeczy najmocniej kojarzą mi się z dzieciństwem takie właśnie pierogi i knedle ze śliwkami!

    OdpowiedzUsuń
  2. W tym sezonie jeszcze nie miałam okazji spróbować

    Zapraszam do mnie na knedle z truskawkami

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pierogi z jagodami. Narobiłaś mi smaku i teraz to już muszę się za nie zabrać w końcu !

    OdpowiedzUsuń