07.06.2013

Tarta z ricottą, czekoladą i truskawkami



Składniki:
  • 250 g sera ricotta
  • 80 g cukru pudru
  • 60 g gorzkiej czekolady startej lub drobno posiekanej
  • 30 g posiekanych migdałów
  • 1 jajko
  • 120 truskawek
  • płatki migdałów do posypania 
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
Ciasto francuskie rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty o średnicy ok 22- 24 cm. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy łyżką ricottę, jajko, cukier, czekoladę i migdały. Pod koniec wrzucamy truskawki i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy do wyłożonej ciastem blaszki. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 25- 30 minut, aż ciasto się zarumieni. 

Smacznego:)





2 komentarze: