31.05.2013

Tort truskawkowy z delicjami


Przepis idealnie pasuje do tortownicy o średnicy 26-27 centymetrów. Torcik jest lekki, smaczny i dość prosty w przygotowaniu. U mnie był to tort urodzinowy Męża, ale idealnie sprawdzi się również na kinder balu, lub innej uroczystości. Gorąco polecam wypróbować :)

Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 8 łyżek mąki
  • 7 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3-4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie ciastek typy delicje z galaretką truskawkową
Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, nadal ubijając. Dodajemy po kolei żółtka i ubijamy. Mąki przesiewamy, dodajemy proszek i mieszamy. Wsypujemy do ciasta, delikatnie mieszając łyżką lub miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy w temperaturze 180 st ok 20 min (do tzw. suchego patyczka). Wystudzony biszkopt dzielimy na dwie części.

Krem śmietankowy:
  • 900 ml śmietany kremówki
  • 500 gram świeżych truskawek
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 200 ml gorącej wody
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę schładzamy w lodówce, a następnie ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Umyte i odsączone truskawki miksujemy na mus blenderem. Do ubitej śmietany dodajemy mus truskawkowy, cały czas miksując. Gdy Śmietana z cukrem się połączą dodajemy zimną(ale nie stężałą!) żelatynę i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Polewa:
  • 100 gram dobrej mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy na gładką masę. Masło doda nam ładnie połyskującą polewę.
Sposób przygotowania całości:

Jeden biszkopt smarujemy połową masy truskawkowej. Na niej układamy warstwę delicji i przykrywamy drugą częścią masy truskawkowej. Na wierzch kładziemy drugą część biszkoptu i polewamy roztopioną czekoladą. Dekorujemy truskawkami lub wcale.

Smacznego!

2 komentarze: