30.05.2013

Ciasto jogurtowe bez pieczenia


Doskonały przepis na imprezy dla najmłodszych. Tylko być może bez fantazjowania smakami galaretek wzorowanymi na drinkach jak w moim przypadku ;)
  • 12 herbatników
  • 3 galaretki (u mnie dwie pomarańczowe i jedna mojito)
  • 800 gram jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki żelatyny
  • 160 gram cukru pudru
  • 3/4 szklanki gorącej wody
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie (jeżeli galaretka jest na pół litra to używamy tylko 350ml wody). Galaretki odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Po zastygnięciu kroimy ją w kostkę, mniejszą lub większą, w zależności jak lubimy.
Żelatynę rozpuszczamy w 3/4 szklanki bardzo gorącej wody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy ją do całkowitego przestygnięcia. 
Jogurt naturalny miksujemy z cukrem pudrem i cały czas miksując dodajemy po odrobinie wystudzonej żelatyny. 
Dwie blaszki "keksówki" wykładamy w całości folią aluminiową. ułatwi nam to późniejsze wyciągnięcie i pokrojenie ciasta. Na dnie każdej blaszki układamy po 6 herbatników. Na herbatniki wylewamy masę jogurtową i układamy pokrojoną w kostkę galaretką. Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny i gotowe.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Ślicznie wygląda, jak pokryty kolorowym szkłem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jestem ciekawa jak smakuje?

      Usuń
  2. podoba się mnie to ciastko i już je zrobię teraz.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest super już robię to ciastko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciastko lubię to

    OdpowiedzUsuń