17.05.2013

Kruche ciasto z rabarbarem i pianką



Jedno z lepszych ciast owocowych jakie udało mi się upiec. Ciasto kruche z dżemem truskawkowym, rabarbarem i delikatną pianką na bazie białek i budyniu. Pyszne!! Zamiast rabarbaru możemy użyć dowolnych owoców. Polecam :)

Kruche ciasto:
  • 500 g mąki
  • 250 g zimnego masła
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 6 żółtek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Siekamy z masłem i cukrem. Dodajemy żółtka i szybko zarabiamy ciasto. Dzielimy na 2 części, jedną troszkę większą od drugiej. Każdą owijamy folią i wkładamy do zamrażalki na ok 3 godziny. Dużą blaszkę o wymiarach ok 36 x 26 wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy większą część ciasta i ścieramy tarką na spód blaszki. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut. Studzimy całkowicie.

Pianka:
  • 6 białek
  • 240 g cukru
  • 2 budynie w proszku o smaku śmietankowym, bez cukru
  • 100 ml oleju 
Ponadto:
  • 1 kg rabarbaru
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek dżemu truskawkowego
Rabarbar obieramy , myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, posypujemy cukrem i smażymy ok 5 minut aż puści sok. Wrzucamy na sito i studzimy. Podpieczony spód ciasta smarujemy dżemem truskawkowym i wykładamy rabarbar. 
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodajemy budyń w proszku i miksujemy. Wlewamy delikatnie olej i miksujemy do połączenia składników. Pianę równomiernie wykładamy na ciasto z rabarbarem. Na wierzch ścieramy drugą część kruchego ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 40 minut aż wierzch się zarumieni. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)








5 komentarzy:

  1. Musiało być pyszne! Ja planuję dzisiaj ciasto z rabarbarem i bezą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, jaka pyszna pianka!
    ;o
    dziękuję za Twój przepis do rabarbarowej akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo pysznie! Robiłam podobne ciasto z malinami.

    OdpowiedzUsuń
  4. czy mozna pominac olej w tej piance ?

    OdpowiedzUsuń