- 400 gram makaronu penne
- 200 gram szynki konserwowej
- 300 gram startego sera żółtego
- 1 puszka groszku konserwowego
- 400 ml śmietany
- 3 jajka
- sól
- pół łyżki suszonego oregano
- pół łyżki suszonej bazylii
- pieprz
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowani, ale dodatkowo do wody dodajemy oregano i bazylię. W między czasie śmietanę mieszamy z jajkami i startym zółtym serem (zostawiamy dwie garści sera do posypania). Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pokrojoną w kostkę szynkę i odsączony groszek mieszamy z ugotowanym makaronem. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem jajeczno-śmietanowym i posypujemy resztą sera. Zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz