10.04.2013

Zapiekanka makaronowa z groszkiem

  • 400 gram makaronu penne
  • 200 gram szynki konserwowej
  • 300 gram startego sera żółtego
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 400 ml śmietany
  • 3 jajka
  • sól
  • pół łyżki suszonego oregano
  • pół łyżki suszonej bazylii
  • pieprz
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowani, ale dodatkowo do wody dodajemy oregano i bazylię. W między czasie śmietanę mieszamy z jajkami i startym zółtym serem (zostawiamy dwie garści sera do posypania). Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pokrojoną w kostkę szynkę i odsączony groszek mieszamy z ugotowanym makaronem. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem jajeczno-śmietanowym i posypujemy resztą sera. Zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz