11.04.2013

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą



Składniki na ok 18 rurek makaronu

Farsz:
  • 400 g szpinaku (użyłam świeżego)
  • 500 g sera ricotta
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
Szpinak dusimy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej  i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy tak długo aż szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość. Studzimy a następnie dokładnie odciskamy z wody i drobno siekamy. Szpinak łączymy z serem ricotta, parmezanem i jajkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sos pomidorowy:
  • 1 opakowanie przetartych pomidorów z kartonu
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz
Do miski wrzucamy pomidory z kartonu i puszki. Dodajemy bazylię, oregano i doprawiamy solą i pieprzem. 

Sos beszamelowy:
  • 500 ml mleka
  • 50 g masła
  • 5 łyżek mąki
  • sól 
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
W garnku z grubym dnem topimy masło. Dodajemy mąkę i podsmażamy razem chwilkę. Wlewamy stopniowo mleko, cały czas mieszając energicznie trzepaczką tak aby nie powstały grudki. Sos gotujemy chwilkę aż zgęstnieje. Ściągamy z ognia, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i doprawiamy solą i pieprzem.

Ponadto:
  • 1 opakowanie makaronu cannelloni
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 łyżki tartego parmezanu do posypania
Wykonanie:
Na dno dużego, płaskiego naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy. Makaron nadziewamy farszem szpinakowo- serowym (za pomocą małej łyżeczki lub szprycy) i układamy jeden koło drugiego w naczyniu na sosie pomidorowym. Całość przykrywamy sosem beszamelowym, posypujemy parmezanem i poszarpaną mozzarellą. Zapiekamy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni, aż wierzch się zarumieni. 

Smacznego:)





2 komentarze: