- 400 g szpinaku (użyłam świeżego)
- 500 g sera ricotta
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Szpinak dusimy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy tak długo aż szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość. Studzimy a następnie dokładnie odciskamy z wody i drobno siekamy. Szpinak łączymy z serem ricotta, parmezanem i jajkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sos pomidorowy:
- 1 opakowanie przetartych pomidorów z kartonu
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól
- pieprz
Do miski wrzucamy pomidory z kartonu i puszki. Dodajemy bazylię, oregano i doprawiamy solą i pieprzem.
Sos beszamelowy:
W garnku z grubym dnem topimy masło. Dodajemy mąkę i podsmażamy razem chwilkę. Wlewamy stopniowo mleko, cały czas mieszając energicznie trzepaczką tak aby nie powstały grudki. Sos gotujemy chwilkę aż zgęstnieje. Ściągamy z ognia, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i doprawiamy solą i pieprzem.
- 500 ml mleka
- 50 g masła
- 5 łyżek mąki
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Ponadto:
- 1 opakowanie makaronu cannelloni
- 1 kulka mozzarelli
- 2 łyżki tartego parmezanu do posypania
Wykonanie:
Na dno dużego, płaskiego naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy. Makaron nadziewamy farszem szpinakowo- serowym (za pomocą małej łyżeczki lub szprycy) i układamy jeden koło drugiego w naczyniu na sosie pomidorowym. Całość przykrywamy sosem beszamelowym, posypujemy parmezanem i poszarpaną mozzarellą. Zapiekamy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni, aż wierzch się zarumieni.
Smacznego:)
Ostatnio kupiłam ten makaron i szukam na niego pomysłu :) Chyba znalazłam!
OdpowiedzUsuńmmm pycha ;)
OdpowiedzUsuń