Idealny. Lekka i puszysta masa serowa na chrupiącym, maślanym spodzie z herbatników i pyszna warstwa orzechowa. Zdecydowanie mój nr 1 wśród serników:) Polecam:)
Spód z herbatników:
- ok 160 g pokruszonych herbatników
- 1/3 szklanki stopionego masła
Herbatniki dokładnie mieszamy z masłem. Wykładamy na dno tortownicy o średnicy ok 24 cm i dociskamy do dna. Pieczemy ok 5 minut w temperaturze 180 stopni.
Warstwa orzechowa:
- 1/2 szklanki miodu
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1 i 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka brązowego cukru
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, gotujemy kilka minut aż całość zgęstnieje. Masę wykładamy na herbatniki.
Masa serowa:
- 750 g twarogu trzykrotnie zmielonego (użyłam sera w wiaderku)
- 7 jajek (białka i żółtka osobno)
- 2 budynie w proszku waniliowe
- 1 szklanka cukru
- 200 ml śmietanki 30%
Żółtka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy ser, budynie w proszku, śmietankę i ucieramy aż masa będzie gładka. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą serową bardzo delikatnie mieszając łyżką. Masę serową wylewamy na warstwę orzechową. Pieczemy ok 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku a później schładzamy w lodówce. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz