07.04.2013

Puszysty sernik z orzechami




Idealny. Lekka i puszysta masa serowa na chrupiącym, maślanym spodzie z herbatników i pyszna warstwa orzechowa. Zdecydowanie mój nr 1 wśród serników:) Polecam:)

Spód z herbatników:
  • ok 160 g pokruszonych herbatników 
  • 1/3 szklanki stopionego masła
Herbatniki dokładnie mieszamy z masłem. Wykładamy na dno tortownicy o średnicy ok 24 cm i dociskamy do dna. Pieczemy ok 5 minut w temperaturze 180 stopni.

Warstwa orzechowa:
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1 i 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka brązowego cukru
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, gotujemy kilka minut aż całość zgęstnieje. Masę wykładamy na herbatniki.

Masa serowa:
  • 750 g twarogu trzykrotnie zmielonego (użyłam sera w wiaderku)
  • 7 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 2 budynie w proszku waniliowe
  • 1 szklanka cukru
  • 200 ml śmietanki 30%
Żółtka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy ser, budynie w proszku, śmietankę i ucieramy aż masa będzie gładka. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą serową bardzo delikatnie mieszając łyżką. Masę serową wylewamy na warstwę orzechową. Pieczemy ok 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku a później schładzamy w lodówce. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz