13.04.2013

Ciasto makowo- kokosowe z ananasem



Ciasto kokosowo- makowe:
  • 10 białek
  • 200 g suchego maku
  • 200 g kokosu
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodajemy kokos wymieszany z makiem i proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy do blaszki o wymiarach ok 36x 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez ok 20- 30 min. 

Krem:
  • 500 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek cukru 
  • budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 300 gram masła
  • 1 galretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa
  • 1 puszka ananasów pokrojonych w małą kostkę
Ponadto:
  • 2 opakowanie delicji pomarańczowych lub brzoskwiniowych
  • 2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe
  • alkohol do namoczenia delicji
Z podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki i dokładnie rozprowadzamy z budyniem, żółtkami i mąką. Do reszty mleka wsypujemy cukier i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszaninę budyniu, żółtek i mąki cały czas energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Gotujemy minutę, ściągamy z ognia i całkowicie studzimy. 
Jedną galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Masło ucieramy na jasną puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo zimny budyń. Ucieramy tak długo aż budyń dokładnie się rozetrze. Do kremu dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy. Wrzucamy pokrojonego ananasa i mieszamy. Masę wykładamy na ciasto makowo- kokosowe.
Pozostałe dwie galaretki rozpuszczamy w ok 700 ml gorącej wody. Delicje moczymy w alkoholu i układamy na kremie, lekko dociskając. Zalewamy tężejącą galaretką i schładzamy w lodówce.

Smacznego:)




2 komentarze: