15.04.2013

Miętowy kurczak w tortilli z dodatkami



  • 6 tortilli
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 papryki
  • 1 świeży ogórek
  • 2 pomidory
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 4 łyżki oliwy
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub wąskie paski, posypujemy solą. pieprzem, miętą, dodajemy oliwę i marynujemy przez całą noc. Po takim czasie mięso bardzo ładnie przejdzie wszystkimi smakami przypraw.
Na następny dzień smażymy mięso na patelni.Gdy mięso jest gotowe dodajemy przecier pomidorowy, odsączoną kukurydzę i odrobinę wody. Podsmażamy jeszcze 5 minut. Pomidora, ogórka i paprykę kroimy w odpowiadające nam wielkością kawałki, a kapustę pekińską siekamy.

Tortille zwijamy w tutki i końcówkę zawijamy folią aluminiową (taką tortillę można jeść bez użycia sztućców). Do środka wkładamy na przemian trochę mięsa i 
warzyw. Gotowe tortille układamy na blaszce z piekarnika i podgrzewamy w temperaturze 180 stopni przez około 5 minut.

Do polania polecam sos hamburgerowy (3 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchup'u i 1 łyżkę musztardy dijon)

Smacznego !

1 komentarz: