Zrazy:
- 500 g fileta z kurczaka lub indyka- zmielonego
- 1 mała marchewka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerstwa bułka
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- bułka tarta
Marchewkę ścieramy na tarce na średnich oczkach, cebulę i czosnek drobniutko siekamy. Bułkę moczymy w wodzie i dokładnie odciskamy. Warzywa, bułkę i jajko dodajemy do mięsa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Formujemy małe kuleczki mięsne, obtaczam je w bułce tartej i podsmażamy na oleju. Gotowe wyciągamy na papier kuchenny aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Sos:
- 500 g pieczarek
- 400 ml mleka
- 200 ml bulionu warzywnego lub wody
- 300 g śmietany
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 pełna łyżka posiekanego koperku
- 1 pełna łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki siekamy i dusimy na łyżce masła razem z cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Do pieczarek dolewamy bulion, mleko i wrzucamy zrazy. Gotujemy pod przykryciem przez ok 15 minut. Sos zagęszczamy mąką dokładnie rozprowadzoną w 1/2 szklanki wody i gotujemy jeszcze ok 3 minuty. Pod koniec do sosu dodajemy zahartowaną gorącym sosem śmietanę. Ściągamy z ognia, wrzucamy posiekany koperek i natkę pietruszki. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polecam podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Smacznego:)
Smacznego:)
super przepis :)
OdpowiedzUsuń