26.03.2013

Zrazy drobiowe w sosie śmietanowo- grzybowym



Zrazy:
  • 500 g fileta z kurczaka lub indyka- zmielonego
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
Marchewkę ścieramy na tarce na średnich oczkach, cebulę i czosnek drobniutko siekamy. Bułkę moczymy w wodzie i dokładnie odciskamy. Warzywa, bułkę i jajko dodajemy do mięsa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Formujemy małe kuleczki mięsne, obtaczam je w bułce tartej i podsmażamy na oleju. Gotowe wyciągamy na papier kuchenny aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. 

Sos:
  • 500 g pieczarek
  • 400 ml mleka
  • 200 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 300 g śmietany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 pełna łyżka posiekanego koperku
  • 1 pełna łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki siekamy i dusimy na łyżce masła razem z cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Do pieczarek dolewamy bulion, mleko i wrzucamy zrazy. Gotujemy pod przykryciem przez ok 15 minut. Sos zagęszczamy mąką dokładnie rozprowadzoną w 1/2 szklanki wody i gotujemy jeszcze ok 3 minuty.  Pod koniec do sosu dodajemy zahartowaną gorącym sosem śmietanę. Ściągamy z ognia, wrzucamy posiekany koperek i natkę pietruszki. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polecam podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem.

Smacznego:)


1 komentarz: