29.03.2013

Ucierana babka migdałowo-orzechowa



Zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych 

dla wszystkich odwiedzających nasz blog czytelników i czytelniczek 

 życzy  Basia & Kasia


  • 250 gram margaryny
  • 6 jajek
  • 300 gram mąki
  • 200 gram cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 6 łyżek gęstej śmietany
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 100 gram posiekanych orzechów
  • 100 gram posiekanych migdałów
  • 200 gram dobrej białej czekolady
Margarynę ucieramy z cukrem, dodając żółtka. Następnie dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Na końcu dodajemy orzechy i migdały(zostawiamy dobrą garść do posypania). Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto dzielimy na dwie części do jednej części dodajemy kakao i mieszamy. Wylewamy najpierw jasne ciasto,a na wierzch ciemne. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Po przestygnięciu babkę polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i posypujemy posiekanymi orzechami.

Smacznego !

2 komentarze:

  1. Ale piękna i apetyczna babeczka !!! Gratuluję !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo efektowna i apetyczna babeczka ! Zdrowych i radosnych Swiąt Wielkiej Nocy ! :)

    OdpowiedzUsuń