Zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych
dla wszystkich odwiedzających nasz blog czytelników i czytelniczek
życzy Basia & Kasia
- 250 gram margaryny
- 6 jajek
- 300 gram mąki
- 200 gram cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 6 łyżek gęstej śmietany
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
- 100 gram posiekanych orzechów
- 100 gram posiekanych migdałów
- 200 gram dobrej białej czekolady
Margarynę ucieramy z cukrem, dodając żółtka. Następnie dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Na końcu dodajemy orzechy i migdały(zostawiamy dobrą garść do posypania). Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto dzielimy na dwie części do jednej części dodajemy kakao i mieszamy. Wylewamy najpierw jasne ciasto,a na wierzch ciemne. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Po przestygnięciu babkę polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i posypujemy posiekanymi orzechami.
Ale piękna i apetyczna babeczka !!! Gratuluję !!!
OdpowiedzUsuńBardzo efektowna i apetyczna babeczka ! Zdrowych i radosnych Swiąt Wielkiej Nocy ! :)
OdpowiedzUsuń