28.03.2013

Barszcz biały z chrzanem




Składniki:
  • 2 litry wody
  • 400- 500 g wędzonego boczku pokrojonego w plastry
  • 300 g ziemniaków obronych i pokrojonych w kostkę
  • 4 białe kiełbasy pokrojone w plasterki
  • kilka jajek ugotowanych na twardo (po 1 na osobę)
  • 500 ml żurku w butelce 
  • 2 cebule drobno posiekane
  • 3- 4 ząbki czosnku przeciśniętę przez praskę
  • 2 liście laurowe
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki chrzanu tartego
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • olej
Do wody wrzucamy boczek, marchewkę, czosnek, liście laurowe, majeranek i gotujemy ok 30 minut. Wyciągamy boczek i kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę, dodajemy kiełbasę i smażymy aż się zarumieni. Na osobnej patelni podsmażamy boczek. Kiełbasę z cebulką, boczek, zakwas i chrzan dodajemy do wywaru. Gotujemy ok 10 minut, a w międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. Śmietanę dokładnie mieszamy z mąką i zahartowaną gorącym wywarem dodajemy do zupy. Gotujemy 1 minutę i ściągamy z ognia. Podajemy z pokrojonym jajkiem.

Smacznego:)


2 komentarze:

  1. Barszcz biały na Wielkanoc obowiązkowy.
    Ten ślicznie wygląda pewnie tak samo smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bez niego nie ma świąt.

    --
    Zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń