Składniki:
- 2 litry wody
- 400- 500 g wędzonego boczku pokrojonego w plastry
- 300 g ziemniaków obronych i pokrojonych w kostkę
- 4 białe kiełbasy pokrojone w plasterki
- kilka jajek ugotowanych na twardo (po 1 na osobę)
- 500 ml żurku w butelce
- 2 cebule drobno posiekane
- 3- 4 ząbki czosnku przeciśniętę przez praskę
- 2 liście laurowe
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- 2 łyżki chrzanu tartego
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
- olej
Do wody wrzucamy boczek, marchewkę, czosnek, liście laurowe, majeranek i gotujemy ok 30 minut. Wyciągamy boczek i kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę, dodajemy kiełbasę i smażymy aż się zarumieni. Na osobnej patelni podsmażamy boczek. Kiełbasę z cebulką, boczek, zakwas i chrzan dodajemy do wywaru. Gotujemy ok 10 minut, a w międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. Śmietanę dokładnie mieszamy z mąką i zahartowaną gorącym wywarem dodajemy do zupy. Gotujemy 1 minutę i ściągamy z ognia. Podajemy z pokrojonym jajkiem.
Smacznego:)
Smacznego:)
Barszcz biały na Wielkanoc obowiązkowy.
OdpowiedzUsuńTen ślicznie wygląda pewnie tak samo smakuje.
Bez niego nie ma świąt.
OdpowiedzUsuń--
Zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl