25.03.2013

Torcik śmietankowo-borówkowy







Biszkopt :
  • 9 jajek
  • 9 kopiatych łyżek mąki
  • 8 kopiatych łyżek cukru
  • 2 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 pełne łyżeczka proszku do pieczenia
Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, nadal ubijając. Dodajemy po kolei żółtka i ubijamy. Mąki przesiewamy, dodajemy proszek i mieszamy. Wsypujemy do ciasta, delikatnie mieszając łyżką lub miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy w temperaturze 180 st ok 20 min (do tzw. suchego patyczka). Wystudzony biszkopt dzielimy na trzy części.

Krem:
  • 1000 ml śmietany kremówki
  • 7 łyżek cukru pudru (lub więcej, w zależności od upodobań)
  • 3 łyżeczka żelatyny
  • 100 ml gorącej wody  
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę schładzamy w lodówce, a następnie ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy zimną(ale nie stężałą!) żelatynę i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Ponadto:
  • 200 gram mrożonych borówek
Upieczone biszkopty przekładamy masą. Całość tortu smarujemy pozostałą masą i posypujemy wierzch rozmrożonymi borówkami. Tort schładzamy w lodówce przez przynajmniej godzinę.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz