Kruche ciasto:
- 250 gram mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 100 gram masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i siekamy z masłem i
cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zarabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągamy je i rozwałkowujemy. Ciastem wykładamy blaszkę 36x20cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż ciasto się zarumieni.
Masa:
- 1 puszka gotowej masy krówkowej
- 80 gram posiekanych orzechów włoskich
- pół szklanki rodzynek
- pół szklanki posiekanych migdałów
Smacznego !!
Proste a maksimum pyszności,kocham kajmak!:D
OdpowiedzUsuńuwielbiam kajmak ;d
OdpowiedzUsuńOch musi smakować cudnie ! Pysznosci !!!
OdpowiedzUsuńMmm, czysta poezja :)
OdpowiedzUsuńJaką konsystencje ma kajmak z orzechami? Bardziej zwięzłą czy lejącą? Łatwo się kroi?
OdpowiedzUsuńChciałabym przełożyć tym tort, ale warstwę niżej będzie krem z mascarpone...a nie chcę, by wypłynął...
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
moja konsystencja nie wyszła ani lejąca, ani zbyt twarda i łatwo się kroił :)
OdpowiedzUsuń