04.03.2013

Kajmak


Kruche ciasto:
  • 250 gram mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 gram masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i siekamy  z masłem i cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zarabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągamy je i rozwałkowujemy. Ciastem wykładamy blaszkę  36x20cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż ciasto się zarumieni.

Masa: 
  • 1 puszka gotowej masy krówkowej
  • 80 gram posiekanych orzechów włoskich
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki posiekanych migdałów
Masę krówkową mieszamy z bakaliami.  Smarujemy nią wystudzone ciasto kruche. Gotowe :)

Smacznego !!








6 komentarzy:

  1. Proste a maksimum pyszności,kocham kajmak!:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Och musi smakować cudnie ! Pysznosci !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaką konsystencje ma kajmak z orzechami? Bardziej zwięzłą czy lejącą? Łatwo się kroi?
    Chciałabym przełożyć tym tort, ale warstwę niżej będzie krem z mascarpone...a nie chcę, by wypłynął...
    Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. moja konsystencja nie wyszła ani lejąca, ani zbyt twarda i łatwo się kroił :)

    OdpowiedzUsuń