Smaczne kruche ciasto, przełożone masą jabłkową. Idealne na różnego rodzaju uroczystości. Ciasto powinno "leżakować" ok 24 godziny aż kruche ciasta zmiękną pod wpływem masy. Polecam:)
Kruche Ciasto:
- 600 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 3 jajka
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiewamy i siekamy z masłem. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy do mąki razem z proszkiem do pieczenia. Szybko zarabiamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce ok 1 godzinę. Każdą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy blaszkę o wymiarach ok 36x20. Każde ciasto pieczemy przez ok 15 min (lub dłużej- aż się zarumieni) w temperaturze 160 stopni.
Jabłka:
- 1,5 kg jabłek
- ok 2 łyżki cukru (do smaku)
- sok z połowy cytryny
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Smażymy aż będą miękkie i w międzyczasie dodajemy ok 2 łyżki cukru, lub więcej jeśli jabłka są kwaśne. Pod koniec dodajemy sok z połowy cytryny i dokładnie mieszamy.
Ponadto:
- cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Upieczone i wystudzone ciasta przekładamy gorącą masą jabłkową. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:)
Mogę prosić kawałeczek, tak smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńmmmmmmmmmmmmmm pycha :D
OdpowiedzUsuńjeszcze mozna zrobic beze na górze zamiast cukru pycha:)
OdpowiedzUsuń