19.03.2013

Czekoladowe kostki z bakaliami na grysiku



Szybki i prosty w przygotowaniu deser na bazie kaszy manny. W smaku przypomina trochę budyń czekoladowy, a dodatek orzechów i kandyzowanych owoców zdecydowanie wzbogaca smak. Polecam:)

Składniki:
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 180 g cukru
  • 200 g masła
  • 100 g dobrej jakościowo gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • garść owoców kandyzowanych (użyłam owoców papai)
  • garść posiekanych orzechów laskowych
  • garść posiekanych migdałów 
  • ok 200 g herbatników
Na dnie blaszki o wymiarach ok 25 x 30 cm układamy herbatniki, jeden koło drugiego. Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko, dodajemy cukier, masło, połamaną czekoladę i ekstrakt waniliowy. Całość zagotowujemy od czasu do czasu mieszając. Wsypujemy kaszę mannę cały czas energicznie mieszając.Gotujemy ok 4- 5 minut, często mieszając. Ściągamy z ognia, wsypujemy orzechy, owoce i dokładnie mieszamy. Gorące wylewamy na herbatniki, wyrównujemy wierzch i przykrywamy warstwą herbatników. Studzimy a następnie schładzamy w lodówce kilka godzin.

Smacznego:)





3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie grysikowe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam coś bardzo podobnego:) Każdy musi tego spróbować, jest pyszne:) Całkiem inne niż pozostałe desery:)

    OdpowiedzUsuń