5.02.2013

Tort marchewkowy






Pierwszy raz piekłam ciasto marchewkowe i nie sądziłam że jest ono aż tak smaczne. Nie za słodkie, wilgotne i aromatyczne. W smaku przypomina trochę piernik. Ciasto przełożyłam i udekorowałam kremem maślanym z dodatkiem serka typu philadelphia i białej czekolady dzięki czemu smak masła nie jest  bardzo dominujący. Polecam:)

Składniki na ciasto:
  • 230 g przesianej mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 150 g cukru
  • 50 g brązowego cukru
  • 280 g marchewki startej na dużych lub średnich oczkach 
  • 100 g oleju
  • 80 g grubo posiekanych migdałów
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
Tortownicę o średnicy ok 24 cm smarujemy masłem. W misce mieszamy mąkę, kakao, przyprawę do piernika, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. Jajka ubijamy aż podwoją swoją objętość, następnie dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i ubijamy na puszystą, jasną masę. Stopniowo wlewamy olej i gdy dokładnie połączy się z masą jajeczną dodajemy migdały i startą marchewkę. Delikatnie mieszamy łyżką lub na najniższych obrotach miksera do połączenia składników. Następnie wsypujemy zawartość z miski z mąką i ponownie mieszamy delikatnie aż składniki się połączą. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 50 min (do tzw. suchego patyczka). Studzimy. Ciasto możemy upiec dzień wcześniej.

Składniki na krem:
  • 320 g masła 
  • 230 g cukru pudru
  • 1 opakowanie serka typu philadelphia (125 g)
  • 200 g białej czekolady
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i studzimy. Masło dokładnie ucieramy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy stopniowo serek cały czas ucierając. Kiedy dokładnie połączy się z masłem, wlewamy czekoladę i ucieramy jeszcze ok 2 min do połączenia składników. Krem przed rozpoczęciem dekorowanie schładzamy w lodówce przez ok 20 minut. 

Ponadto:
  • Płatki migdałów do dekoracji
Wykonanie:
Wystudzone ciasto dzielimy na 2 blaty. Jeden blat smarujemy ok 4 łyżkami kremu i przykrywamy drugim. Całe ciasto pokrywamy cienką warstwą kremu. Boki posypujemy płatkami migdałów. Krem  przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką do róż (Wilton 1M). Robimy jedną róże w centrum i wypełniamy cały wierzch ciasta. Wykonanie róż jest bardzo proste. Można zobaczyć jak je wykonać na tym filmie.
Gotowy tort schładzamy w lodówce.

Smacznego:)




























22 komentarze:

  1. Jak ślicznie ozdobiony! Już odpalam filmik, żeby zobaczyć jak to się robi :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. elegancki! ja do tych róż sie przymierzam jak pies do jeża;) ale w końcu zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Marchewkowe ciasta uwielbiam ...pierwsze też było dla mnie zaskoczeniem :)
    I podziwiam kunszt zdobienia ... wspaniały tort ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękny! Na pewno był pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam marchewkowe ciasto, a Twój torcik prezentuje się bajecznie ! Przyznaję, że nie widziałam tej końcówki do róż z Wiltona, ale muszę koniecznie sobie taką sprawić, bo za dwa miesiące moja Mała obchodzić będzie drugie urodziny, więc na pewno się przyda...

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto marchewkowe to jedno z moich absolutnie ulubionych. Twój tort wygląda zjawiskowo, może podkradnę pomysł dekoracji, bo zbliżają się akurat urodziny mojej mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo elegancki tort.
    Prześliczny:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciasto na pewno pyszne, ale wygląd jest genialny, mistrzostwo!!!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny bukiet kremu:) szkoda jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepiękny, a i smaki przepyszne !!!

    OdpowiedzUsuń
  11. ale ślicznie udekorowany ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeden z najpiękniejszych tortów, jakie widziałam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Lovely cake. It is beautiful and delicious.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo apetycznie. Śliczna dekoracja :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie udekorowany, zachwycam się wyglądem...smakiem jeszcze nie wiem :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Próbowałam kiedyś zrobić te róże ale niestety nie mam dobrej szprycy i mi nie wyszło... Ale planuję zakup nowej, i będę próbowała dalej :>

    OdpowiedzUsuń
  17. W przeciwieństwie do praktycznie wszystkich komentarzy skomentuję przepis a nie ozdobę tortu. Na wstępie zaznaczam, że pierwszy raz robiłam ciasto marchewkowe, w smaku jest bardzo podobne do murzynka którego robiłam moja Mama. Pomimo iż trzymałam się ściśle przepisu moim zdaniem to ciasto jest suche, nie chce myśleć co by było gdybym go nie nasączyła. Krem odrobinę za słodki - ale to kwestia smaku, generalnie bardzo smaczny i idealny do tworzenia ozdób szprycą. Ciasto po małych modyfikacjach warte polecenia :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękny tort i na pewno bardzo smaczny. Sama robię tort na marchewkowym cieście i ma fajna konsystencje :))) Basiu i Kasiu życzę kolejnych pięknych wypieków i pozdrawiam serdecznie :))))
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  19. wygląda bardzo profesjonalnie ;) ale na pewno jest znacznie lepszy niż te cukiernicze, chemiczne świnstwa!

    OdpowiedzUsuń