06.02.2013

Pudding czekoladowo-imbirowy

W zimne, zimowe wieczory nie ma nic lepszego na poprawę humoru niż bajecznie czekoladowy pudding z dodatkiem rozgrzewającego imbiru. Ponadto pamiętajmy, że imbir to doskonały afrodyzjak ;)

Składniki na 4 porcje

Pudding:
  • 100 gram gorzkiej czekolady
  • 100 gram masła
  • 2 jajka
  • 120 gram cukru pudru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
 Bita śmietana:
  • 300 ml śmietany kremowki
  • 2 łyżki cukru pudru
Masło roztapiamy z czekoladą w kąpieli wodnej. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. W dużej misce ubijamy jajka z cukrem (pudrem i wanilinowym) na gładką masę, następnie dodajemy mąkę i starty imbir (ilość imbiru należy dostosować do własnych preferencji, ja dałam około 3cm).
Ostudzoną czekoladę z masłem ostrożnie łączymy z ubitą mieszaniną jajeczną i przelewamy do uprzednio przygotowanych kokilek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 15 minut.
Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier puder. Gotowa śmietanką i innymi dekoracjami ozdabiamy pudding. Najlepiej smakuje lekko przestudzony, ale nie zimny.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. dawno nie jadłam puddingu :) wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszny Kasiu, szczególnie na lepszy humor i londyńską pogodę !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, pychota! Wygląda fantastycznie, a z dodatkiem imbiru to zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń