26.02.2013

Torcik z mascarpone i ananasem

Szybki torcik z afrodyzjakami. Zrobiłam go ostatnio na rocznicę ślubu. Był pyszny i zniknął w momencie :) Kto spróbuje nie pożałuje !

Biszkopt (przepis na tortownicę śr. 24 cm):
  • 6 jajek
  • 6 kopiatych łyżek mąki
  • 5 kopiatych łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, nadal ubijając. Dodajemy po kolei żółtka i ubijamy. Mąki przesiewamy, dodajemy proszek i mieszamy. Wsypujemy do ciasta, delikatnie mieszając łyżką lub miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy w temperaturze 180 st ok 20 min (do tzw. suchego patyczka). Wystudzony biszkopt dzielimy na dwie części. Jeżeli nie macie struny do przecinania ciast to polecam użyć żyłkę wędkarska ;)

Krem:
  • 300 gram  śmietany kremówki
  • 400 gram sera mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru (lub więcej, w zależności od upodobań)
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 75 ml gorącej wody  
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę schładzamy w lodówce, a następnie ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy zimną(ale nie stężałą!) żelatynę i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy dodajemy serek mascarpone i delikatnie miksujemy. Musimy zrobić to szybko bo masa lubi się ściąć.

Polewa:
  • 100 gram dobrej mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy na gładką masę. Masło doda nam ładnie połyskującą polewę.

Ponadto:
  • 1 puszka ananasów w kawałkach
  • 80 gram wiórek kokosowych
Wykonanie:

Na jeden blat nakładamy połowę masy z mascarpone, a na to odciśnięte lekko z soku kawałki ananasa. Przykrywamy to pozostałą masą (3 łyżki zostawiamy na posmarowanie boków). Na wierzch układamy drugi blat. Dekorujemy polewą czekoladową i wiórkami kokosu. Schładzamy w lodówce około 3 godziny.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Jakże delikatnie i mięciutko wygląda, zapewne jest przepyszny !!! Prawdziwy raj dla łasuchów ! :)

    OdpowiedzUsuń