07.02.2013

Muffinkowe pączki z marmoladą różaną



Może do tradycyjnych pączków im daleko ale mimo to smakują rewelacyjnie. Nadziane marmoladą, pachnące cynamonem i przede wszystkim ekspresowe w wykonaniu. Polecam:)

Składniki suche:
  • 300 g mąki
  • 120 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki mokre:
  • 100 ml oleju
  • 180 ml maślanki
  • 1 jajko
Ponadto:
  • marmolada z różą
  • brązowy cukier do posypania
W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką, niezbyt dokładnie, ciasto powinno być lekko grudkowate. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno każdej papilotki wykładamy po łyżce ciasta, następnie po łyżeczce marmolady i przykrywamy łyżką ciasta.  Wierzch posypujemy obficie brązowym cukrem. Pieczemy  w temperaturze 180 st, ok 20-25 min.

Smacznego:)




2 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis, takie coś innego - skrzyżowanie pączków z muffinami. Przyciągają oko :)

    OdpowiedzUsuń