Może do tradycyjnych pączków im daleko ale mimo to smakują rewelacyjnie. Nadziane marmoladą, pachnące cynamonem i przede wszystkim ekspresowe w wykonaniu. Polecam:)
- 300 g mąki
- 120 g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki mokre:
- 100 ml oleju
- 180 ml maślanki
- 1 jajko
Ponadto:
- marmolada z różą
- brązowy cukier do posypania
W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką, niezbyt dokładnie, ciasto powinno być lekko grudkowate. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno każdej papilotki wykładamy po łyżce ciasta, następnie po łyżeczce marmolady i przykrywamy łyżką ciasta. Wierzch posypujemy obficie brązowym cukrem. Pieczemy w temperaturze 180 st, ok 20-25 min.
Smacznego:)
Ciekawa alternatywa :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, takie coś innego - skrzyżowanie pączków z muffinami. Przyciągają oko :)
OdpowiedzUsuń