Calzone to takie duże pierogi z ciasta drożdżowego z nadzieniem. U mnie z pieczarkami i kurczakiem, ale farsz można skomponować według własnych upodobań. Fajna alternatywa dla pizzy:)
Ciasto:
- 600 g mąki
- 300 ml ciepłej (nie gorącej wody)
- 40 g drożdży
- 40 g oliwy z oliwek
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczka cukru
Mąkę przesiewamy. Drożdże rozprowadzamy z ciepłą (nie gorącą) wodą, cukrem i 4 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 15 minut, aby rozczyn wyrósł. Do mąki dodajemy sól, wlewamy rozczyn i zagniatamy. Następnie wlewamy oliwę i ponownie zagniatamy ciasto (przez ok 10 min), aż będzie miękkie i elastyczne. Ciasto dzielimy na 6- 8 równych części. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Farsz:
- ok 600 g pieczarek
- 2 duże cebule
- 2 piersi z kurczaka
- sól
- pieprz
- 1 puszka kukurydzy
- ok 250 g sera żółtego startego
Cebulę kroimy. Pieczarki oczyszczamy, siekamy i smażymy na łyżce masła razem z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ściągamy z ognia kiedy warzywa będą już miękkie a cała woda z pod pieczarek wyparuje.
Piersi z kurczaka kroimy w małą kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju aż mięso będzie miękkie. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem.
Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Sos pomidorowy:
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- suszone oregano
- suszona bazylia
- sól
- pieprz
Pomidory miksujemy. Czosnek i cebulę drobniutko siekamy. Podsmażamy a odrobinie oliwy. Wrzucamy zmiksowane pomidory i doprawiamy solą pieprzem i ziołami. Gotujemy chwilkę i ściągamy z ognia.
Wykonanie:
Każdą część ciasta cienko rozwałkowujemy podsypując stolnicę mąką. Ciasto smarujemy sosem pomijając brzegi, układamy trochę mięsa, pieczarek, kukurydzy i startego sera. Zlepiamy jak pieroga i układamy na blaszce posmarowanej olejem. Tak postępujemy z każdą częścią ciasta. Gotowe calzone pieczemy w temperaturze ok 200 stopni przez 15- 20 min aż lekko się zarumienią. Podajemy polane pozostałym sosem pomidorowym.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz