02.02.2013

Calzone z pieczarkami i kurczakiem



Calzone to takie duże pierogi z ciasta drożdżowego z nadzieniem. U mnie z pieczarkami i kurczakiem, ale farsz można skomponować według własnych upodobań. Fajna alternatywa dla pizzy:)

Ciasto:
  • 600 g mąki
  • 300 ml ciepłej (nie gorącej wody)
  • 40 g drożdży
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczka cukru
Mąkę przesiewamy. Drożdże rozprowadzamy z ciepłą (nie gorącą) wodą, cukrem i 4 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 15 minut, aby rozczyn wyrósł. Do mąki dodajemy sól, wlewamy rozczyn i zagniatamy. Następnie wlewamy oliwę i ponownie zagniatamy ciasto (przez ok 10 min), aż będzie miękkie i elastyczne. Ciasto dzielimy na 6- 8 równych części.  Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. 

Farsz:
  • ok 600 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 1 puszka kukurydzy
  • ok 250 g sera żółtego startego
Cebulę kroimy. Pieczarki oczyszczamy, siekamy i smażymy na łyżce masła razem z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ściągamy z ognia kiedy warzywa będą już miękkie a cała woda z pod pieczarek wyparuje. 
Piersi z kurczaka kroimy w małą kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju aż mięso będzie miękkie. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. 
Kukurydzę odsączamy z zalewy.

Sos pomidorowy:
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • sól
  • pieprz
Pomidory miksujemy. Czosnek i cebulę drobniutko siekamy. Podsmażamy a odrobinie oliwy. Wrzucamy zmiksowane pomidory i doprawiamy solą pieprzem i ziołami. Gotujemy chwilkę  i ściągamy z ognia. 

Wykonanie:

Każdą część ciasta cienko rozwałkowujemy podsypując stolnicę mąką. Ciasto smarujemy sosem pomijając brzegi, układamy trochę mięsa, pieczarek, kukurydzy i startego sera. Zlepiamy jak pieroga i układamy na blaszce posmarowanej olejem. Tak postępujemy z każdą częścią ciasta. Gotowe calzone pieczemy w temperaturze ok 200 stopni przez 15- 20 min aż lekko się zarumienią. Podajemy polane pozostałym sosem pomidorowym.

Smacznego:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz