25.01.2013

Ziołowe placki ziemniaczane

  • 800 gram obranych ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 gram mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 1/2 łyżeczki soli ( do smaku)
  • ulubiona ilość pieprzu
  • łyżeczka świeżego tymianku
  • łyżeczka świeżego majeranku

Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce razem z czosnkiem i cebulą. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy np. z gulaszem słodko-kwaśnym(na który przepis podam już niebawem), ale przede wszystkim kierujcie się własnymi upodobaniami i podzielcie się opcjami.

Smacznego!

1 komentarz: