- 1 puszka pomidorów
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 średnia cebula
- łyżka masła lub oliwy
- 2 łyżeczki chilli (lub więcej, do smaku)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka czerwonego pesto
- sól i pieprz
- 150 ml kwaśnej śmietany - moim zdaniem koniecznie taka ilość
Cebulę i czosnek podsmażamy na tłuszczu. Dodajemy rozdrobnione warzywa, 2,5 litra wody oraz pomidory w puszce. Wszystko gotujemy przez około 20 minut. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy kolejne 10 minut. Po 10 minutach, jeżeli konsystencja i smak zupy nam odpowiada dodajemy śmietanę i miksujemy wszystko na gładki krem. Podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym, pasztecikami lub po prostu solo:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz