17.01.2013

Sernik z białą czekoladą i żurawiną, bez pieczenia


Prosty i szybki sernik bez pieczenia, na spodzie z kruchych ciasteczek. Słodka masa serowo- czekoladowa idealnie komponuje się z kwaśnymi żurawinami. Zamiast żurawiny można wykorzystać świeże borówki, truskawki, maliny. Polecam:)


Składniki:
  • 220 g herbatników 
  • 80 g masła
  • 250 g białej czekolady
  • 600 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 220 g świeżych żurawin (użyłam mrożonych, wcześniej rozmrożonych)
  • 1 galaretka żurawinowa
Masło topimy. Herbatnik rozdrabniamy i dokładnie mieszamy z roztopionym masłem. Ciastka przekładamy do tortownicy o średnicy ok 23 cm i dociskamy do dna. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej na gładką masę i studzimy. Twarożek miksujemy, dodajemy czekoladę i dokładnie miksujemy. Wrzucamy żurawinę i mieszamy delikatnie łyżką. Masę przekładamy do tortownicy i wygładzamy wierzch. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Kiedy zacznie lekko tężeć, wylewamy na wierzch sernika. Ciasto schładzamy w lodówce kilka godzin.

Smacznego:)




4 komentarze:

  1. Twój mąż ma dobrze :P

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też sernik na zimno z żurawiną - ale zupełnie inny. Twój wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń