- 1 kg łopatki wieprzowej
- 300 gram wątróbki drobiowej
- 1 szklanka bułki tartej
- sól
- pieprz
- łyżeczka chili
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- łyżeczka majeranku
- 4 jajka
- 2 ciasta francuskie
Mięso gotujemy około godziny,a wątróbkę smażymy na oliwie lub innym
preferowanym tłuszczu i studzimy. Bułkę tartą moczymy w wywarze z
mięsa. Wszystko należy przemielić 3 razy w maszynce do mięsa. Do powstałej masy dodajemy przyprawy, "roztrzepane"
jajka i mieszamy.. Surowy pasztet wkładamy do keksówek i pieczemy około godziny w
temperaturze 180 stopniach. Wystudzone pasztety zawijamy dekoracyjnie w ciasto
francuskie i pieczemy przez około 30 - 40 minut w 200 stopniach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz