4.01.2013

Pasztet w cieście francuskim

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 300 gram wątróbki drobiowej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka chili
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżeczka majeranku
  • 4 jajka
  • 2 ciasta francuskie
Mięso gotujemy około godziny,a wątróbkę smażymy na oliwie lub innym preferowanym tłuszczu i studzimy. Bułkę tartą moczymy w wywarze z mięsa. Wszystko należy przemielić 3 razy w maszynce do mięsa. Do powstałej masy dodajemy przyprawy, "roztrzepane" jajka i mieszamy.. Surowy pasztet wkładamy do keksówek i pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopniach. Wystudzone pasztety zawijamy dekoracyjnie w ciasto francuskie i pieczemy przez około 30 - 40 minut w 200 stopniach.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz