Smaczny serniczek z kremową masą cappuccino na lekkim orzechowym biszkopcie.
Biszkopt orzechowy:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Blaszkę o wymiarach ok 36 x 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przesiane mąki, proszek do pieczenia i orzechy mieszamy razem. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając. Dodajemy żółtka i ubijamy. Na koniec dodajemy mąki wymieszane z orzechami, olej i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w temperaturze 160 stopni, ok 30- 40 min (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt studzimy i dzielimy na 2 części.
Masa serowa:
Masa serowa:
- 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
- 8 jajek (białka i żółtka osobno)
- 200 g masłą
- 1 budyń śmietankowy
- 300 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Blaszkę (o takich samych wymiarach jak blaszka w której piekliśmy biszkopt) wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Masło, żółtka i cukier ucieramy na jasną puszystą masę. Dodajemy ser, budyń, cukier waniliowy, śmietanę, proszek i dokładnie ucieramy. Na końcu dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką. Masę serową wylewamy do blaszki i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 50 minut.
Masa cappuccino:
- 1/2 l mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 5 żółtek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki kawy cappuccino waniliowej
- 200 gram masła
Z podanej ilości mleka odlewamy ok 1/2 szklanki i dokładnie mieszamy z mąkami i żółtkami. Do reszty mleka wsypujemy cukier, cukier waniliowy i zagotowujemy. Do gotującego mleka, wlewamy mieszaninę mleka z mąką i żółtkami, cały czas energicznie mieszając. Gotujemy ok 2 minuty i ściągamy z ognia. Do gorącego budyniu wsypujemy cappuccino i dokładnie mieszamy. Całkowicie studzimy. Masło ucieramy na jasną puszystą masę, dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy aż masa będzie gładka.
Wykonanie ciasta:
Na jedną część biszkoptu wykładamy część masy cappuccino, następnie delikatnie przykrywamy upieczoną masą serową. Smarujemy kremem cappuccino i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Wierzch smarujemy cienko kremem i posypujemy zmielonymi orzechami włoskimi. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce całą noc.
Smacznego:)
oj zjadłabym takiego serniczka teraz ;) wygląda tak pysznie ;)
OdpowiedzUsuńten serniczek wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, pewnie tak samo smakuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
fajna wersja, w smaku musi być bardzo dobry! :)
OdpowiedzUsuńNiebanalny pomysł:)
OdpowiedzUsuńale wypasiony!
OdpowiedzUsuńale ono wygląda.. :)
OdpowiedzUsuńco tu dużo pisać.. genialny!:D
OdpowiedzUsuńWspaniale ciasto!:)
OdpowiedzUsuńJestem zachwycona :D
Mniam..musi być pyszny..zapraszam do akcji kawowej..
OdpowiedzUsuńŁał, wspaniały :)
OdpowiedzUsuńłał jest mmmmm sliczny !
OdpowiedzUsuńhttp://lubieessc.blogspot.com/
Wspaniałości, pieklam w weekend i wszyscy nie mogli wyjsc z podziwu ze to moje dzielo hehhe:)PRZEPYSZNY pracochlonny ale wart czasu i tylu jaj;)
OdpowiedzUsuńAsia