03.01.2013

Sernik z masą cappuccino


Smaczny serniczek z kremową masą cappuccino na lekkim orzechowym biszkopcie.

Biszkopt orzechowy:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Blaszkę o wymiarach ok 36 x 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przesiane mąki, proszek do pieczenia i orzechy mieszamy razem. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając. Dodajemy żółtka i ubijamy.  Na koniec dodajemy mąki wymieszane z orzechami, olej i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w temperaturze 160 stopni, ok 30- 40 min (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt studzimy i dzielimy na 2 części.

Masa serowa:
  • 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
  • 8 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 200 g masłą
  • 1 budyń śmietankowy
  • 300 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Blaszkę (o takich samych wymiarach jak blaszka w której piekliśmy biszkopt) wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Masło, żółtka i cukier ucieramy na jasną puszystą masę. Dodajemy ser, budyń, cukier waniliowy, śmietanę, proszek i dokładnie ucieramy. Na końcu dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką. Masę serową wylewamy do blaszki i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 50 minut.

Masa cappuccino:
  • 1/2 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki kawy cappuccino waniliowej
  • 200 gram masła
Z podanej ilości mleka odlewamy ok 1/2 szklanki i dokładnie mieszamy z mąkami i żółtkami. Do reszty mleka wsypujemy cukier, cukier waniliowy i zagotowujemy. Do gotującego mleka, wlewamy mieszaninę mleka z mąką i żółtkami, cały czas energicznie mieszając. Gotujemy ok 2 minuty i ściągamy z ognia. Do gorącego budyniu wsypujemy cappuccino i dokładnie mieszamy. Całkowicie studzimy. Masło ucieramy na jasną puszystą masę, dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy aż masa będzie gładka.

Wykonanie ciasta:
Na jedną część biszkoptu wykładamy część masy cappuccino, następnie delikatnie przykrywamy upieczoną masą serową. Smarujemy kremem cappuccino i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Wierzch smarujemy cienko kremem i posypujemy zmielonymi orzechami włoskimi. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce całą noc.

Smacznego:)



13 komentarzy:

  1. oj zjadłabym takiego serniczka teraz ;) wygląda tak pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ten serniczek wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie, pewnie tak samo smakuje.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajna wersja, w smaku musi być bardzo dobry! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. co tu dużo pisać.. genialny!:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale ciasto!:)
    Jestem zachwycona :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam..musi być pyszny..zapraszam do akcji kawowej..

    OdpowiedzUsuń
  8. łał jest mmmmm sliczny !
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałości, pieklam w weekend i wszyscy nie mogli wyjsc z podziwu ze to moje dzielo hehhe:)PRZEPYSZNY pracochlonny ale wart czasu i tylu jaj;)
    Asia

    OdpowiedzUsuń