30.12.2012

Zupa meksykańska


Gęsta, sycąca i rozgrzewająca:) A do tego bardzo szybka  i prosta w przygotowaniu! Polecam:)

Składniki:
  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 opakowanie (duże) przetartych pomidorów w kartonie
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 ząbki czosnku
  • papryczki Jalapeno w zalewie (można zastąpić inną ostrą papryczką)
  • 300 ml bulionu lub wody
  • pieprz cayenne
  • sól
  • troszkę startego żółtego sera do posypania
  • bagietka
Czosnek drobno siekamy i szklimy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy mięso i smażymy, w międzyczasie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pomidory z puszki, 1 puszkę fasoli odsączoną z zalewy i kilka papryczek Jalapeno (ilość papryczek zależy od tego czy lubimy bardzo ostre czy też nie) miksujemy blenderem. Do mięsa dodajemy zmiksowane składniki, przetarte pomidory i ok 300 ml bulionu lub wody. Doprawiamy do smaku solą. Całość gotujemy chwilkę (ok 5 min.) Na koniec dodajemy odsączoną kukurydzę, fasolę i ściągamy z ognia. Każdą porcję posypujemy startym serem żółtym. Podajemy ze świeżą bagietką.

Smacznego:)



1 komentarz: